Zalmmuffins en abrikozentaartjes

Zalmmuffins en abrikozentaartjes

Omdat er zoveel vraag is naar de recepten van onze kookleerkrachten willen zij jullie in deze nieuwsbrief graag verwennen met twee makkelijke en lekkere recepten.
Warme oproep aan iedereen: begeef je naar je supermarkt en daarna naar je keuken en verras je familie en vrienden met de volgende gerechten van Peter Cremers en Roger Peeters. Heerlijke zalmmuffins met roomkaas en als dessert lekkere abrikozentaartjes. Succes!

Abrikozentaartjes

Benodigdheden

* 1 pakje roomboterbladerdeeg (uit diepvries, maar ontdooid)

* 250 g mascarpone

* 1 eigeel (ei splitsen dus en eiwit niet gebruiken, succes!)

* 2 el custardpoeder

* 3 zakjes vanillesuiker

* 1 blik abrikozen (420 g, uitgelekt)

* muffinvorm met 12 holtes, ingevet

Bereiding

1. Oven voorverwarmen op 225 °C.

2. In de 10 holtes van de ingevette muffinvorm een plakje bladerdeeg duwen, het deeg goed tegen wand drukken en overtollig deeg langs bovenrand wegsnijden.

3. De rest van deeg even doorkneden en op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een dunne lap. Hiermee resterende 2 holtes van muffinvorm bekleden.

4. In een kom de mascarpone losroeren met de eierdooier, custardpoeder en vanillesuiker. Dit mengsel in taartvormpjes scheppen.

5. Abrikozen droogdeppen met keukenpapier en in elke muffinholte een abrikoos leggen (met bolle kant naar boven)

6. De taartjes in het midden van de oven plaatsen en ongeveer 20 min. goudbruin en gaar bakken; in de vorm nog 5 min. laten afkoelen. Daarna de taartjes voorzichtig uit vorm nemen en op taartrooster verder laten afkoelen. Smakelijk!

 

Gerookte zalmmuffins met roomkaas

Ingrediënten (voor 4 personen)

* 350 g roomkaas

* 125 ml room

* 4 eieren

* 45 g bloem

* 100 g gerookte zalm, heel fijn gesneden

* 4 eetlepels verse peterselie en dille, fijngehakt

* peper van de molen

* 30 ml citroensap

* fijn geraspte citroenschil

* variatie van slasoorten

* houd een beetje peterselie/dille en zalmreepjes apart voor de garnering

* dressing: mayonaise, citroensap, scheutje water en kruiden

Bereiding

* Verwarm de oven voor op 180 ° C en vet een muffinbakvorm goed in met olie. Strooi wat bloem in de muffinvormpjes en schud de overtollige bloem er uit.

* Meng de roomkaas en room. Voeg de eieren toe en meng goed.

* Mix de bloem erdoor en vervolgens de zalm, peterselie en dille, peper, citroensap en -schil en meng het geheel nog eens goed. Zet in oven en bak ze 20 min af .

* Laat de muffins in de vorm afkoelen gedurende tien minuten en ga vervolgens met een mes voorzichtig rond de vormpjes om ze los te maken. Serveer warm of op kamertemperatuur op een bedje van sla

* Garneer met een beetje dressing, kruiden en zalmreepjes.