La Barca dei Comici

La Barca dei Comici

Genk – Het toneelgezelschap ‘La Barca dei Comici’ dook weer in hun repetitiezaal om een gloednieuw blijspel in te oefenen van Santo Capizzi, Catania 1977. De cursisten Italiaans van CTT Bree en Waterschei mochten het blijspel in bijzijn van hun leerkrachten Franco Pellegrini en Alessia Esposito bijwonen.

Het verhaal gaat als volgt.
Door een misverstand wordt een sociale woning toegewezen aan twee verschillende gezinnen. Deze bewonen het huis tegelijkertijd, en in afwachting van de ambtenaar die het probleem zal komen oplossen, zien ze zich verplicht om samen te wonen onder één dak. De situatie zorgt ervoor dat ze zodoende enkele uitzonderlijke situaties beleven.
Een voorstelling die ons duidelijk maakt hoe achter de façade van welzijn, vaak in schijn, er problemen zijn zoals bijvoorbeeld het gemis van een dak boven het hoofd en dat soms, gelukig maar, de moeilijke situaties overwonnen kunnen worden dankzij begrip en solidariteit tussen de betrokkenen. Dit alles wordt duidelijk gemaakt op een schitterende en onderhoudende wijze in dit blijspel. Het probleem kent een gelukkig einde, dankzij de zolang verhoopte tussenkomst: elke familie zal beschikken over een eigen woonst, en … de vriendschap blijft bestaan. Ze voelen zich zelfs verenigd door de liefde die er ondertussen ontstaan is, en dit niet enkel tussen de jongeren …
Zowel de regie, de bewerking en aanpassing van het toneelstuk is in handen van Claudio Pellegrini, priester-arbeider.
Een bijzondere dank aan de cursisten van CTT Bree en Waterschei die tijdens hun vrije tijd naar het blijspel kwamen kijken. Het was dan ook fijn om te horen dat zij het een mooie ervaring vonden.